Wicher Hooite Meursing (1821-1902)

“1825. Plus minus 4 jaar oud ben ik met mijn ouders komen wonen op het Hoogezand, alwaar mijn vader Hooite Wichers Meursing geboren is. Mijn grootvader, die dezelfde naam had als ik, had daar nog een scheepstimmerwerf, toen ik 12 jaar oud was en van het school moest om bij grootpa op de werf te gaan scheepstimmeren te leeren.”

Zo begint Wicher Hooite Meursing een korte kroniek van zijn leven, achter in een grootboek opgetekend. Hij schrijft in gebrekkig Nederlands, wat het gevolg zal zijn van zijn beperkte schoolloopbaan.

Wicher leert inderdaad al op jonge leeftijd het vak van scheepsbouwer. Eerst op de werf van zijn grootvader, tot die in 1834 overlijdt. Dan gaat Wicher naar een andere werf waarvan de baas Boonstra heette. Dat duurde niet langer dan een half jaar, waarna hij aan het werk ging bij zijn vader Hooite en diens zwager Wubbo Wildervank, die voor gezamenlijke rekening op een werf in Hoogezand galjoot- en kofschepen gingen bouwen.

Wicher Hooite Meursing senior

 

Wicher Hooite Meursing, jaartal onbekend. Geretoucheerde foto, 27×37 cm, fotograaf onbekend. Collectie familie Meursing.
Wicher Hooite Meursing senior

 

Print Friendly, PDF & Email