Jan Frederik Meursing (1855-1930)

Jan Frederik Meursing was de laatste scheepsbouwer in de familie Meursing. Op werf de Nachtegaal op het Bickerseiland in Amsterdam bouwde hij een aantal van de laatste zeilschepen voor de grote vaart, maar ook een aantal stoomschepen en stoommachines. Als amateurfotograaf legde hij veel vast waardoor we nu over uniek beeld van zijn tijd beschikken.

Jan Frederik werd op 3 juni 1855 geboren als eerste kind van Wicher Hooite Meursing en Anna Elisabeth Schweeke. Hij zou nog XX zussen en XX broers krijgen, waarvan de jongste – Herman – XX jaar jonger was. Het gezin woont in die tijd op Haarlemmer Houttuinen 105 in Amsterdam. Vanauit het huis keek je destijds uit over de Eilandsgracht naar de westelijke eilanden (ze zijn in de jaren ’70 gesloopt voor een brede autoweg). Van daaruit kon vader Wicher Hooite gemakkelijk over de …brug over de Grote Bickerstraat naar werf de Nachtegaal lopen. Jan Frederik moet al jong kind aan huis zijn geweest op de werf.

Studiofoto van Jan Frederik Meursing op 17 jarige leeftijd, 1872. Reproductie door Jan Frederik Meursing op lantaarnplaatje ca 1898. Collectie Familie Meursing.

Van de jeugd van Jan Frederik is niet veel bekend. Anders dan zijn vader heeft hij na de basisschool ook vervolgonderwijs gevolgd, welk diploma hij heeft gehaald is niet bekend. Hij zal ook al jong op de werf begonnen zijn om zich het vak van scheepsbouwmeester eigen te maken.

In 1882, het jaar waarin hij in het huwelijk trad, kreeg Jan Frederik werf De Nachtegaal geheel in eigen beheer. Hij is dan 27 jaar.

Jan Frederik Meursing
Jan Frederik Meursing
Advertentie in Het nieuws van den dag 3 oktober 1881. Bron: Delpher.
Jan Frederik als scheepsbouwmeester met halfmodel van de clipper Van Galen, zelfportret 1929 (geretoucheerd). Lantaarnplaatje 1929, collectie Familie Meursing.
In memoriam J.F. Meursing in De Ingenieur van 22 mei 1931, weekblad van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) waarvan hij buitengewoon lid was. Bron: Delpher.
Print Friendly, PDF & Email