Fotoalbums

Vanaf 1889 plakt Jan Frederik Meursing fotoafdrukken in forse fotoalbums van 53 bij 41 cm. Deze albums bestaan uit kartonnen bladzijden in een rode kaft met linnen band en hoekstukken, goudopdruk en een in rode letters bedrukt schutblad. Soms is er één grote foto per pagina ingeplakt, vaker zijn het vele kleine foto’s. De foto’s zijn meestal voorzien van een onderschrift met datum en soms een negatiefnummer.

Er zijn vier van dergelijke albums.

  • 1890-1910
  • 1911-1915
  • 1916-1925
  • 1925-1929

De albums bevatten voornamelijk persoonlijke onderwerpen, er komen vrij weinig foto’s van de werf of van schepen in voor. De familieleden en groepsportretten, kinderen, schoolklassen, diners, jubilea, huizen van familieleden, koetsen, fietsen en later ook auto’s, voorstellingen bij feestelijke gelegenheden, Westerdok, Zandhoek en andere plaatsen in Amsterdam, steenlegging en bouw van de graansilo in Amsterdam, trouwfoto’s, uitjes naar verschillende plaatsen in Nederland, enkele buitenlandse reizen, pleziervaartuigen, schaatsenrijden, huisdieren, kleiduivenschieten, jachtpartijen, de watersnoodramp van 1916, dahlia’s en veel portretten en zelfportretten. Ook zijn er reproducties van oudere foto’s, foto’s van andere fotografen of schilderijen. Dit staat bij de foto’s aangegeven.

 

fotoboek-dubbel

 

 

Plakboek nummer 1.

 

 

album1p00a
Oorspronkelijk kaftpapier van plakboek 1. Opmerkelijk is dat de jaartallen niet overeen komen met de foto’s in het album.
Schutblad van plakboek 1

Jan Frederik kocht zijn plakboeken klaarblijkelijk op de Kalverstraat bij Groote & Co, waar hij waarschijnlijk ook andere fotografiebenodigdheden aanschafte.

Print Friendly