Fotoalbums

Vanaf 1889 plakt Jan Frederik Meursing fotoafdrukken in forse fotoalbums van 53 bij 41 cm. Deze albums, die hij plakboeken noemt, bestaan uit kartonnen bladzijden in een rode kaft met linnen band en hoekstukken, goudopdruk en een in rode letters bedrukt schutblad. Soms is er één grote foto per pagina ingeplakt, vaker zijn het vele kleine foto’s. De foto’s zijn meestal voorzien van een onderschrift met datum en soms een negatiefnummer.

Er zijn vier van dergelijke albums.

  • 1890-1910
  • 1911-1915
  • 1916-1925
  • 1925-1929

De albums bevatten voornamelijk persoonlijke onderwerpen, er komen vrij weinig foto’s van de werf of van schepen in voor. Het zijn vooral foto’s van familieleden en groepsportretten, kinderen, schoolklassen, diners, jubilea, huizen van familieleden, koetsen, fietsen en later ook auto’s, voorstellingen bij feestelijke gelegenheden, Westerdok, Zandhoek en andere plaatsen in Amsterdam, steenlegging en bouw van de graansilo van Korthals Altes in Amsterdam, trouwfoto’s, uitjes naar verschillende plaatsen in Nederland, enkele buitenlandse reizen, pleziervaartuigen, schaatsenrijden, huisdieren, kleiduivenschieten, jachtpartijen, de watersnoodramp van 1916, dahlia’s en veel portretten en zelfportretten. Ook zijn er reproducties van oudere foto’s, foto’s van andere fotografen of schilderijen. Als een foto een reproductie is dan staat dit bij de foto aangegeven.

fotoboek-dubbel

Plakboek nummer 1.
album1p00a
Oorspronkelijk kaftpapier van plakboek 1. Opmerkelijk is dat de jaartallen niet overeen komen met de foto’s in het album.
Schutblad van plakboek 1

Jan Frederik kocht zijn fotoalbums op de Kalverstraat bij Groote & Co, zo blijkt uit het etiket in de boeken. Mogelijk kocht hij hier ook zijn camera’s en andere fotografiebenodigdheden.

Etiket in plakboek van Jan Frederik Meursing.

De firma Groote was gevestigd op de Kalverstraat 43 en deed in ‘Photographie Artikelen’. De winkel is gestart door A.W. Groote, in 1882 wordt de zaak voortgezet door zijn zoons Barend en Hendrik Groote onder de naam Fa. B. Groote & Co. De albums zijn dus na 1882 gekocht.

Barend en Hendrik Groote waren lid van de Amsterdamsche Amateur Fotografen Vereniging (A.A.F.V.) en deden in 1894 mee aan een fototentoonstelling (Fotografie in Nederland 1839-1920).
In de collectie van het Rijksmuseum bevindt zich een zelfde rood in linnen gebonden album dat rond 1895 is uitgegeven door Hendrik Groote met 19 opnamen van het centrum van Amsterdam en reclameteksten voor winkels en bedrijven. Hieronder  bevindt zich een foto van de eigen winkel.

Winkelpui met etalage van Hendrik Groote Photographie Artikelen, in de Kalverstraat te Amsterdam, anoniem, ca. 1895. Uit het fotoboek Amsterdam, uitgegeven door Hendrik Groote. Bron: Rijksstudio, Rijksmuseum.

In de collectie bevindt zich ook een album met foto’s van de inhuldigingsfeesten in 1898, uitgegeven door B. Groote & C0. Ook Jan Frederik maakte foto’s van deze inhuldigingsfeesten.