Conservenfabriek

Eppo Hendrik Meursing (1854-1898), zoon van Emmo Hooite Meursing uit zijn eerste huwelijk met Heike Eppens, sticht in 1878 in Alblasserdam een conservenfabriek. Het gebied rond conservenfabriek E.H. Meursing werd de kolenmijn genoemd vanwege de kolen voor de stoommachines die in grote hoeveelheden boven aan de dijk werden gelost en daar vaak lang bleven liggen.

Eppo Hendrik trouwt op 18 oktober 1883 met Agatha de Jong Cleijndert uit Nieuwendam. Zij is een dochter van Dirk de Jong Cleijndert, een broer van echtgenote Jannetje Cleijndert van Aalrik Hooite Meursing. De familie Meursing is via verschillende lijnen verwant aan de familie Cleijndert uit Nieuwendam.

In 1892 vestigt Eppo, samen met zijn schoonvader Dirk de Jong Cleijndert en zwager Tjerk de Jong Cleijndert en enkele anderen, de naamloze vennootschap Hollandsche Conservenfabriek voor “verduurzaming van levensmiddelen”. De fabriek is aanvankelijk gevestigd in Alblasserdam, later verhuist deze naar ‘s-Hertogenbosch.

Dankzij het ministerie van koloniƫn en de Hollandsche conservenfabriek aten de Nederlandse gezinnen in de koloniƫn ouderwetse hutspot.

Nieuwe Vlaardingse Courant 16 december 1896.

Print Friendly, PDF & Email