Amateurfotograaf

Jan Frederik Meursing maakt vanaf circa 1887, hij is dan 32 jaar oud, tot vlak voor zijn overlijden in 1930 talloze foto’s. Hij maakt zowel glasdia’s als foto’s van negatief. Foto’s zijn op losse kartonnen bladen of in grote plakboeken geplakt.

Rond 1885 laat Jan Frederik door Gustaaf Oosterhuis foto’s maken van stoommachines die zijn gebouwd in de fabriek bij werf de Nachtegaal. Gustaaf is de zoon van de Nederlandse pionier van de fotografie, Pieter Oosterhuis. Eerder, op 3 januari 1883, maakt Pieter Oosterhuis een prachtige foto van werf De Nachtegaal met een schip in aanbouw vanaf de Westerdoksdijk.
Mogelijk is door Pieter en Gustaaf Oosterhuis de belangstelling voor fotografie bij Jan Frederik gewekt en heeft hij de techniek van Gustaaf geleerd (Pieter Oosterhuis overleed in 1885).

Portret van Jacob Olie, circa 1862-64. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Fotograaf Jacob Olie maakt rond 1862-1863 een aantal foto’s van het Bickersplein en de Haarlemmer Houttuinen, waarschijnlijk vanuit het woonhuis Haarlemmer Houttuinen 105 van Wicher Meursing, de vader van de dan circa 7-jarige Jan Frederik. Wicher en Jacob Olie kunnen elkaar gekend hebben. Olie groeide op en had familie aan de Zandhoek, op een steenworp afstand van de werf de Nachtegaal. Jacob Olie fotografeert in 1862 de omgeving van werf De Nachtegaal, in 1895 de bark Baarn van Jan Frederik Meursing en in mei 1910 de reeds gesloten werf De Nachtegaal met spelende kinderen op de Groote Bickerstraat.
Jacob Olie is nu een van de bekendste fotografen van zijn tijd. Hoewel zijn foto’s zowel artistiek als technisch uitmuntend zijn was fotografie voor hem een liefhebberij.

In 1871 ontwikkelt de Engelsman Maddox de droge gelatineplaat, rond 1879 kan deze in grote aantallen worden geproduceerd. Daardoor vereist fotograferen minder technische vaardigheden en zijn er meer amateurs die de camera gaan hanteren. Het is dan nog wel een kostbare aangelegenheid die alleen voor vermogenden is weggelegd.

Jan Frederik maakt een onbekend aantal stereofoto’s, waarvan er vier als paar bekend zijn. In de jaren ’20 maakt Jan Frederik zich de techniek eigen van het maken van autochromes, een van de eerste proced├ęs om kleur vast te leggen.

Veel foto’s van Jan Frederik hebben schepen in aanbouw, schepen in de haven, activiteiten op de werf en machines als onderwerp. Daarnaast maakt hij onder meer foto’s van stadsaanzichten (met name Amsterdam en Baarn), feesten, familie, huizen van familieleden, reisjes, jachtpartijen, de eerste auto’s en nieuwe bouwwerken zoals de sluizen in IJmuiden  en de graansilo aan het Westerdok.

jfm-met-camera
Autochrome zelfportret van Jan Frederik Meursing circa 1928, met waarschijnlijk onderstaande Zeiss Ikon camera.

Een deel van de fotoapparatuur waarmee Jan Frederik zijn dia’s en foto’s maakte is bewaard gebleven, zoals een Thornton-Pickard houten reiscamera en een Zeiss Ikon klapcamera. Een Ica diaprojector voor het projecteren van glasdia’s (6×6 en 6×9 cm) en toverlantaarnplaatjes werkt nog prima.

Zeiss Ikon klapcamera met Tessar 1:4.5  f=15 cm lens, de camera waarmee Jan Frederik in de jaren ’20 fotografeerde (foto Wicher Meursing jr).
Print Friendly, PDF & Email